Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Doktor Badut

Salam Maghrib dan Selamat petang semua. 

Dah solat Maghrib ke ni ? Mana tau dok layan drama Melayu TV3 sampai terlupa solat. Hehe,

Korang tau tak Doktor Badut ni apa ? Doktor + Badut = Doktor Badut la kan. Doktor ialah orang yang kerja kat hospital merawat pesakit tu. Badut pula yang hidung bulat besar warna merah tu kan. Doktor Badut ni tak rawat penyakit orang tapi dorang try tuk kurangkan tekanan pesakit-pesakit yang ada kat hospital dengan cara buat lawak. Ada Doktor Badut yang hidung merah tapi ada juga yang hidung macam kita ni (means tak pakai hidung 'Badut').

Kerja Doktor Badut dah lama start kat negara-negara lain seperti Negara-negara Barat kira-kira 25 Tahun yang lalu. Malaysia baru start kerja Doktor Badut ni. Baguslah bila ada manusia yang kerja nak tolong ceriakan orang macam Doktor Badut ni. Kerja ni dinamakan sebagai 'Clowning Therapy' atau dalam bahasa nenek moyang dipanggil Terapi Badut. 


Best juga kerja ni even ditertawakan oleh orang lain. Memang lah, dah tugas Badut ni tuk membuat orang lain ketawa. Lau orang lain tak ketawa means 'lawak' korang tak lawak la tu kan. Bella rasa peserta-peserta yang kut Maharaja Lawak boleh lah buat kerja ni bila ada masa lapang. Kalau Bella buat kerja ni konfem orang lain buat muka 10 sen. Tak pun kening dorang yang elok-elok dua tu nanti jadi satu sebab bercantum (dahi berkerut/Blur).

Korang pula cam mana ? Ada talent nak berlawak ? Ada Berani ? Hehe,




2 comments:

FarhanahAdzlan said... Reply To This Comment

saya buat lawak?orang gelakkan saya adalah hahaha.
doktor badut ni sesuai untuk kanak2 klau dorang menangis ke takut ke boleh jadi gelakk bila tengok doktor badut.

CiK Bella said... Reply To This Comment

yea, org berusia tak berapa sesuai rasanya :)