Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Buah Tunjuk Langit


Salam Jumaat semua!
Yeah! Pagi+Petang ni Bella takda kelas tapi malam ni Bella ada 1 Citizen + Test.
Semua lecturer sibuk pergi melancong kat luar negara. So, hidup kami free cket minggu ni. 


Siapa pernah dengar buah tunjuk langit ? Maybe tak da yang pernah dengar. Tapi, kalau Bella sebut 'Skyfruit' mungkin ada yang tau kot. Bukan Skyjuice tau. Nama asalnya Swietenia. Banyak betul nama dia ni. Buah ni dipanggil Buah tunjuk Langit sebab buah tu tumbuh ke atas. Korang boleh tengok kat gambar ya. Buah ni banyak di Pulau Solomon. Bella tak tau pula kalau-kalau ada orang yang tanam kat Malaysia.


Buah ni banyak beri khasiat untuk tubuh badan. Mengandungi banyak Flavonoids, Saponis dan Bitter Alkaloid. Keluar dah istilah-istilah Sains. Korang boleh tanya kat Pak Cik Google kalau nak tau istilah-istilah tu. Buah ni dapat membantu merawat pelbagai penyakit seperti kencing manis dan Darah Tinggi. keburukkan buah ni  ialah rasanya bukan sangat pahit tapi sangat-sangat pahit. Hehe, bukan macam buah-buahan biasa yang manis atau masam.


Tu ja yang Bella nak share. Hehe, 

Ayat Terakhir : Korang pernah nampak Or makan buah Tunjuk Langit ?




9 comments:

heirizalieyana said... Reply To This Comment

tringat zmn sekolah. . last paper exm stpm thun lpz, , yana dgn mmber2 kutip buah nieyh, , bawa blik umh, , boleyh rawat pnyakit. . . tpi phit ckit asa dye. .

Nana Liena said... Reply To This Comment

pernah dengar pkok tnjuk langit..tak tahu pulak kalau ada buah.ke me salah info...grrrrrrr...hehe..untung la tak ada kelas kan..hehe..tgk gambar 1 tu mcm kacang ja bentuknya

CiK Bella said... Reply To This Comment

Bella tak tau pula pokok dia ada kat Malaysia. hehe
yana pernah rasa la ni ? Bella pernah rasa kopi yg +buah ni ja

CiK Bella said... Reply To This Comment

ya, dia ada buah ^^
tapi malam ada test 1 Citizen pula -,-'

P#eoniX said... Reply To This Comment

baru first time dengar...owh!!bau tau...huhuhuhh!!!

ujud wundlack said... Reply To This Comment

nice inform ukhti, jadi tau ada buah macam tu :)

CiK Bella said... Reply To This Comment

ya, sharing is caring :)

CiK Bella said... Reply To This Comment

Thanx ^^
Thanx juga dah baca ^^

Master Bean said... Reply To This Comment

Buah ni amat berkesan utk kesihatan. Yg ada masalah berat badan disebabkan kandungan gula atau asid tinggi dlm darah juga berkesan. Tapi pastikan makan biji dalamnya yg putih. Byk yg dijual dikisar bersama kelopaknya dan ini kurang berkesan.