Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Chinese New Year di Sabah

Assalammualaikum dan Sau'an !
Bajet cakap cina bila hari ni Chinese New Year.

Before tu, mesti ramai tak tau apa tu Chinese New year especially orang yang bukan chinese la. Actually, Chinese New Year ni or bahasa nenek moyang Tahun Baru Cina ni ialah Tahun Baru yang disambut oleh orang Cina ikut Calendar Qamari Cina. Tahun ni tahun Kuda ikut Calendar Qamari. 

Ni kat tengah-tengah dalam 1Borneo, Sabah.
Tem ni ada nyanyi-nyanyi gitu lah.


Antara kepercayaan dorang, mercun dibakar pada tengah malam bagi menandakan Tahun Baru dan untuk menghalau nasib yang malang. Tu la, semalam kat tempat Bella ada pesta membalas mercun. Hehe. Then, rumah-rumah dihiasi dengan limau mandarin sebagai tanda murah rezeki. Kalau korang pegi rumah Orang Chinese sekarang, tidak sah kalau teda limau mandarin kan? And yang paling femes, orang yang dah berkahwin akan memberi sampul merah or Angpao kepada orang yang belum berkahwin. Macam biasalah tarian singa dan naga kan. Chap Goh Mei pula akan disambut selepas 15 hari Chinese New Year.
Kat rumah Bella memang meriah dengan Chinese New Year. Maklumlah, kiri-kanan dan depan belakang semua Chinese. Yang best, kami dapat berkotak-kotak limau Mandarin dan Angpao dari jiran. Hehe,


Masa Bella nak snap, orang yang menyanyi tu dah stop.Tu la kosong ja. Ramai kan orang kat tepi-tepi setiap tingkat kalau korang nampak. Melayu,Cina,India,Kadazan,Dusun,Suluk or macam-macam. 1 Malaysia kan.


Ngam-ngam masa tu, ada Festival makanan Jepun. Ada perempuan-perempuan yang pakai Kimono. Cantik tapi Bella tak tau la perempuan tu Jepun ke tak. Bella nak ambil gambar dengan dorang tapi... Dorang buzy betul. Malas lah nak kacau. Actually, Bella tak rasa pun makanan jepun ni sebab takut tak Halal. Hehe,

Poyo ja gambar ni. Hehe,


Round-round with my beloved Mum. Esok Bella balik Johor. Hari rabu dah start kuliah. So, Bye-bye Sabah, Hello Johor.





4 comments:

Putri said... Reply To This Comment

i think kita pegi 1B hari yang sama
akak pun tengok orang nyanyi..

CiK Bella said... Reply To This Comment

laaa, yeka ? nta-nta akak sebelah saya ja tem tu. haha

Nana Liena said... Reply To This Comment

harini bukan tahun ular ke bella??? huhu bestnya dapat limau n angpau..kat taman ni tak berap a ngam ngan jiran2 cina.. TT___TT

CiK Bella said... Reply To This Comment

eh, Bella typo. Thanx bagitau. Bella terlampau ingat PSY dtg nak buat concert. haha.
tak pa la, mst ada kwn chinese, blh minta ngan diorang bila hbs cuti nnt. hehe ><