Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Bahaya Contact Lens



Assalammualaikum dan selamat Malam.
Ada tak lagi geng burung hantu yang tak tido lagi malam ni ?


Penat dah Bella bersegmen. Haha, jarang Bella Bersegmen straight macam tu. Hehe, ok! Sekarang Bella nak share khas buat Pengguna Tegar Contact Lens a.k.a Mata Palsu.

Actually, Bella pun pakai mata palsu juga tapi yang ada power+colour. hehe. *Malu* . Bella pakai yang bercolour sebab dulu Lens Bella pernah terlari dalam mata. Then, Bella susah nak cari balik Lens tu sebab xda colour. Fuh! Sory la, ayat Bella tunggang-langgang.


Mesti ramai yang tak tau kan korang pakai lens jenis apa. Nampak murah, beli. Nampak colour tu ala-ala cam artis tuu, beli. Nampak lens tu besar, beli. kan3? Lens ada dua jenis. First,  polymethylmethacrylate. Ni jenis yang keras dan tebal. Next, Hidrogel. Yang ni pula jenis yang lebih menyerap oksigen. Masa first-2 contact lens diperkenalkan, ramai yang beli Lens jenis yang tebal tu. Sekarang Orang dah makin bijak. So, dia cipta Lens yang lebih selesa dan lebih banyak serap oksigen.

KESAN JANGKA PANJANG


Ketebalan Kornea Berkurang

    Kornea semakin tak sensitif (Tak sedar bila mata dimasuki habuk)


    Mata kurang berkedip


    Mata kurang lembap


    Rabun bertambah kalau Lens dipakai terlalu lama




“Antara yang perlu diberi perhatian ialah jika mata merah, sensitif, kabur atau sakit, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan”  

                       - Dr Khor Sim Ee (Perunding Optalmologi Pusat Perubatan Tropicana)


JANGKITAN


     Ulser Kornea


    Pseudomanas Aeruginosa




Korang boleh Search kat Mr Google ya pasal Jangkitan tu sebab lau nak xplain panjang ni. Bella nak letak gambar jangkitan tu tapi Bella takut pula nak tengok benda tu nanti bila ada dalam blog Bella






14 comments:

Nao Mei said... Reply To This Comment

alhamdullilah akak tak pernah pakai contact lens...bahaya juga kan dik...

CiK Bella said... Reply To This Comment

Baguslah kak . Akak jangan start pakai tau.
Bella pula nak try kurangkan pakai skrg ni. InsyaALLAH

eiyna tyna said... Reply To This Comment

Alhamdullilah . adik ta penah pakai lagy . cuma ada keinginan nak pakai je . tapi lepas baca nieyhh . tanak lhaa pakai . bahaya untuk mata rupanya lens nieyhh

CiK Bella said... Reply To This Comment

Cerewet cket lau pakai lens. Byk pntang larang. Bgusla, jgn start tau . :)

Cik Sweet Pea said... Reply To This Comment

hehe...penah pakai gak...tp ntah rasa nyusahkan je so stop

CiK Bella said... Reply To This Comment

Sebab banyak songeh lau pakai benda ni.
Tapi, bella still pakai lau nak p kuliah ngan jalan-2

Nur Dzafirah Mohd Zain said... Reply To This Comment

ada hati nak pakai, mmg bahaya sgt ke sapa pengguna lens ni???ύ.ὺ takut pulak dgr...

CiK Bella said... Reply To This Comment

Lau nak pakai boleh tapi kena disiplin pasal masa pakai, cuci tgn.
lau mata sensitif, elok jangan pakai :)
lebih elok tak beli lens jenis korea. dulu, ada dalam news cakap lens korea x elok. bella xpasti pula

PeRdU cINta said... Reply To This Comment

syukurlah akak belum lagi pernah menggunakannnya still dengan cermin mata,,tapi serious suka tengok orang pakai contac lens yang colourful..hihihihi..

CiK Bella said... Reply To This Comment

Spek lg slamat kak :)

Bella suka gak tp bella slalu pkai colour hazel ja . Hehe

Aku Penghibur said... Reply To This Comment

betul tu mmg bahaya lagi2 yg murah

CiK Bella said... Reply To This Comment

setuju ! :)

CikAinaa said... Reply To This Comment

tiada mata harimau dah pasni okayy? hehe :)

CiK Bella said... Reply To This Comment

Payah lah lau gtu.
InsyaALLAH kurang-2kan.
Tak stop trus ><