Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tips Mencuci Muka Dengan Betul


Assalammualaikum dan Hello Readers ! :)

Entry ni khas untuk semua jenis golongan. Jangan ingat perempuan saja yang cuci muka. Lelaki pun jaga penampilan tau. Ni nak ajar cara cuci muka yang betul. Selalu kita cuci muka main hentam ja kan. Lantaklah. Jangan! Cuci muka pun ada caranya. Tak susah mana pun.


Sebelum tu, pastikan tangan kita bersih dari kekotoran. Sebabnya, nanti bertambah-tambah kotor pula muka tu lepas dah basuh. Untuk wanita yang bermake-up, sila tanggalkan dulu make-up-2 anda guna wet tissue. Make up amat susah nak tanggal dengan hanya mencuci muka. 

Jangan lupa pula pencuci muka kita yang pelbagai brand tu :p Ratakan pencuci muka tu ke suluruh muka. Jangan sampai ada bahagian yang tertinggal. Lepas tu, ikut langkah-langkah kat bawah. Tak susah, tak ambil masa yang lama pun :)


Dah siap, cuci muka dengan air biasa. Jangan guna air suam or air yang sejuk. Bila kita mengurut muka dengan cara yang betul, ini akan meningkatkan pengaliran darah dan oksigen di bahagian kulit muka kita. Akhir sekali, seelok-eloknya, tak perlu lap dengan tuaala. Biar dia kering sendiri. Kalau tak selesa, lap je dengan tuala tapi pastikan tuala tu bersih dan hanya dikhaskan untuk melap muka selepas mencuci muka. Pastikan tukar tuala tu dengan kerap. Dan, masa tengah dok cuci muka, jangan lupa sambil-sambil tu selawat :)

Mungkin korang ada rahsia tersendiri dalam penjagaan muka supaya nampak lebih berseri. Tengok muka Readers ni, semua cantik-cantik dan macho-macho belaka. Share tau dengan Bella.

P/s : Jangan lupa bagi rating kat Entry Bella ^^ Boleh tick di bahagian atas Entry ni




9 comments:

Nurul Najihah said... Reply To This Comment

entri y bermanfaat ~ NICE :)

nurulnajihahadam.blogspot.com

CiK Bella said... Reply To This Comment

Thanx Siz ^^

Nora Karim said... Reply To This Comment

betul... kalau basuh muka tu perlu sedikit urutan agar darah dapat mengalir dengan baik...

Aween Ainn said... Reply To This Comment

uuuuuuuu ^_^ boleh lah praktikkan :)

Nur Nabilah said... Reply To This Comment

Tula, kena amalkan dr sekarang kan ^^

Nur Nabilah said... Reply To This Comment

InsyaALLAH muka tambah berseri nanti ^^

Saidatul Akma said... Reply To This Comment

info yang sangat bermanfaat..tenkiu ^_^

Adelle Alexa said... Reply To This Comment

salam kenal...
Artikelnya jelas sehingga mudah dimengerti...
oya kak kalau untuk tips mencuci kaos kaki wanita kak tau gak?...
terima kasih ya atas infonya..

Adeline Niesha said... Reply To This Comment

salam kenal...
ternyata untuk mencuci muka itu ada caranya juga ya....agar lebih cantik
dan kalau untuk cara mencuci kaos kaki muslimah yang bagus itu seperti apa ya...
mohon infonya ya...