Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

150513 Hari Nakba

Assalammualaikum dan Malam Readers ! :)

Hari ni, seorang lagi kawan Bella yang menyambut Hari Jadi. Dah semakin ramai yang dah mula masuk Group 20s. hehe,


Hari ni juga merupakan Hari Nakba. Apa tu ? Tak pernah dengar pun. Bella pun baru ja tau dari kawan Bella yang seorang ni. Nama lain Hari Nakba ni ialah Hari Kecelakaan. Macam pelik ja kan. Hari Nakba ni disambut untuk sama-sama memperingati hari di mana lebih 500 bandar dan kampung Palestine telah diceroboh oleh Israel yang menyebabkan lebih 700 000 rakyat Palestine menjadi pelarian. Bukan angka yang sedikit tu. Rakyat Israel telah menjadi pelarian di tempatnya sendiri. 


Hari ini akan disambut pada setiap 15 May iaitu sehari selepas pengisytiharan penubuhan Negara Israel pada tahun 1948. Rakyat Palestine yang menjadi pelarian dianggarkan seramai 4 Juta sekarang ni. Hari Nakba ni mula diraikan pada tahun 1998.


Mereka tak minta kita untuk datang ke sana untuk sama-sama berperang. Mereka hanya minta doa kita agar mereka mati syahid dalam peperangan untuk menegakkan Islam. Kalau kita, belum tentu untuk berani mati bagi menegakkan Agama Islam. Betapa kuatnya iman dan hati mereka. Betapa cintanya mereka terhadap Islam :')

Dulunya Palestine sangat luas. Tetapi telah dirampas oleh Israel.
InsyaALLAH suatu hari nanti akan menjadi milik Palestine kembali !

Adios Amigos



10 comments:

nini said... Reply To This Comment

oh....pernah dengar pasal ni, tapi tak sure plak pasal apa..hehe

la ni tahu dah...tq ya

siti shahirah alimin said... Reply To This Comment

era lupa pasal hari nakba :( thanks igtkan balik ..

CikAinaa said... Reply To This Comment

sedih.. :( kalau nak bantu our brothers and sisters in palestine, pls pls pls! Boycott 4 benda utama ni..

1) McD
2) Nestle
3) l'oreal
4) Coca cola

FYI, McD pernah RUGI teruk disebabkan boycott ni. Yg boycott bkn saja muslims.. Bahkan non muslims esp di europe or even US.. So? What are you waiting for?? :)

p/s : tak payah mkn McD bagai nih, makan Abg Burn jum! wahahaha :p

Hijab Valley said... Reply To This Comment

Salam sister.. jemputlah berkunjung ke blog Hijab Valley. Byk koleksi shawl dan tudung2 menarik dari HV collection. Promosi dan GA sempena pembukaan blog shop ini juga sedang diadakan sehingga 30mei. Jangan lupa follow juga ye.. =)

Terima Kasih
http://hijab-valley.blogspot.com

CiK Bella said... Reply To This Comment

Bella pun baru tahu pasal Hari Nakba ni.
Sama-2 ^^

CiK Bella said... Reply To This Comment

Sama-2 Era :)

CiK Bella said... Reply To This Comment

Nestle tu maybe agak susah nak boikot sebab banyak betul produk dia.
InsyaALLAH boleh tolong boikot 3 benda lain tu.

Thanks kak Ainaa^^

Bila ni nak Kak Ainaa nak belanja makan Abg Burn ? Sedia menanti dari Blok U5 :p

CiK Bella said... Reply To This Comment

Waalaikumussalam Sister ^^
InsyaALLAH akan lawat ke sana.

Thanx sudi share ^^

노올 f아라하님 said... Reply To This Comment

assalamualaikum .
thank u 4 sharing (:
tak pernah tau pun sebelum ni . heh

CiK Bella said... Reply To This Comment

Waalaikumussalam,
Sama-2 :)