Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Bahaya Tidur dengan Lampu ter'ON'


                          
Apa khabar korang semua? Bella harap korang semua sihat-sihat macam selalu.




Hari ni bella nak story pasal orang yang suka tidur dengan lampu yang terpasang. Bella pun tak tau kenapa entry bella ni pasal tidur ja. Ari tu tips nak hilangkan mengantuk. kali ni tentang tidur 0n lampu . Hehe


Ok! Siapa sini tidur buka lampu? Angkat tangan! Ha! Awak! BAHAYA tau tidur buka lampu. Actually, bella pun tidur buka lampu tapi lepas baca kat google, terus bella beranikan diri. Hehe, penakut rupanya bella ni.


Korang tau tak kenapa bahaya ?
Sebab, golongan orang tidur pasang lampu boleh dapat penyakit leukemia. Jangan main-main tau. leukemia ni jenis kanser juga.


Untuk pengetahuan korang, Badan kita ni perlu suasana yang gelap untuk menghasilkan bahan kimia tuk lawan kanser. Even, bila pasang lampu toilet je pun boleh menyebabkan penghasilan hormon melatonin terhenti. melatonin ni penting untuk cegah kanser. melatonin banyak terhasil pada jam 10-12 malam. tu la kita kena tidur awal. 


Bella selalu tidur jam 11-12 malam. korang pula ? cam banyak pula bella guna 'korang' kali ni. eiiieeh!


Kalau korang takut juga nak tidur dalam gelap macam bella ni, korang boleh guna lampu tidur yang suram warna merah atau kuning.



“Sekali anda tidur dan tidak mematikan lampu selama 1 minit, otak anda segera mengesan bahawa lampu menyala seharian dan penghasilan bahan melatonin menurun” 

                                                                                                    - Prof. Russler Reiter

Tu la Tuhan jadikan siang dan malam. malam tu untuk kita berehat. siang pula untuk kita cari rezeki OR buat apa yang patut.

korang tidur cam mana pula ? buka ka tutup lampu ? 

Jangan lupa like page Bella kat sini 





24 comments:

Azie Namico said... Reply To This Comment

hey ! singgah sini...tq singgah blog azie...terharuuu..

kalau bab tido tak payah citer lah kan, confirm nak tido tutup lampu , baru lah mata nie lelap dengan aman dan tenang...bila bangun segar ! ahaks..

salam kenal.:D

SobatVencel said... Reply To This Comment

aku sudah join di google tu..
join (folow) balik yah..
thanks

CiK Bella said... Reply To This Comment

hye! most welcome azie (:

lau bella tidur selama ni tak tutup lampu pun. hehehe

(:

CiK Bella said... Reply To This Comment

(: welc0me

Qaleshya Umairah said... Reply To This Comment

Ooo.. baru tau.. trima kasih atas info! ^^ jln2 bca entry smbil follo cni.. hihi

syufaa said... Reply To This Comment

woww, thanks for the info.
syufa slu tido psg lampu.
tp lampu bilik air la.
kena cari lampu malap sikit la lpas ni. :)

CiK Bella said... Reply To This Comment

bella pun baru tau 2 hari lepas. saja nak share ! :D
Thanx dah likE,comment,follow :D

CiK Bella said... Reply To This Comment

bella pun suka tido pasang lampu yang terang benderang ni x)

lampu malap nampak lebih romantik juga :)

dania nadia said... Reply To This Comment

bella, kalau tutp lampu laptop bukak acane pulak ? hehe XP

CTK said... Reply To This Comment

ct selalu tutup..melainkan situasi masa tu seram..hehe

remmy mackenzie said... Reply To This Comment

seronok takterkata,,comel sangat-sangat!

brehoh said... Reply To This Comment

google pon boleh!

CiK Bella said... Reply To This Comment

haHA, ni mesti tengok drama korea sambil baring2 :p
anggap je lampu laptop tu lampu tidur :3

CiK Bella said... Reply To This Comment

bella ari2 rasa seram lau gelap ><
terutamanya lau nampak cermin. tapi tu perasaan je . hehe

CiK Bella said... Reply To This Comment

haha! even blur. apa yg comel ?

CiK Bella said... Reply To This Comment

saja nak share apa yg dibaca di Mr. Google :)

ChEnTA LiEYza said... Reply To This Comment

waaahhh...nasib baik liza tido ttp lmpu..hehhe..prkongsian yg mnarik...

CiK Bella said... Reply To This Comment

nasib baik. thanx lieyza (:

Remy hazza said... Reply To This Comment

tido mesti tutup lampu...tapi taklah samapi bergelap...ada samar2 cahaya...senang nak keluar bilik nanti......

CiK Bella said... Reply To This Comment

yea, nanti langgar sana, langgar sini pula ~

mira_nas said... Reply To This Comment

heee.. rasa aman tidur dalam gelap~

CiK Bella said... Reply To This Comment

yeap! tapi lau trlampau gelap........ hehe bella takut ><

Seneorita Baharin said... Reply To This Comment

dulu time study kt uitm slalu tidow lewat.paling awal tidow pkul 2..huhu..but now bila dh keja, mula tidow awl n tutup lampu pun awal..hee..btw nice entry dear.. :)

CiK Bella said... Reply To This Comment

lumrah study mmg selalu tido lmbat.
hehe, thanx senorita (: