Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Moist Chocolate Cake ala-ala Bella


Assalammualaikum and a very good evening to all readers.


Alahai, perut siapa yang berbunyi tu ? Cepat mengaku! Ni mesti tak dinner lagi. kruk-kruk kata perut. Bella tak tau pula macam mana bunyi perut. Bella main taram ja. Hehe,

Ari ni Bella nak jadi Chef tak bertauliah untuk readers. Siapa sini suka makan Cake ? Mesti ramai kan tapi malu nak ngaku. So, our recipe today is Moist Chocolate Cake ala-ala Bella macam yang kat gambar bawah ni.

Original tau cake ni Bella ambil :) 
tapi x clear sangat kot sebab guna camera h/p


First of all, baca Bismillahirahmanirrahim bagi yang muslim . Hehe doa-doa dulu supaya cake tu jadi.

apa yang korang perlukan untuk buat cake ni...
           2 cawan tepung naik sendiri
           1 cawan minyak masak
           1 cawan susu pekat
           1 cawan susu cair
           1 cawan gula
           1 cawan serbuk koko
           4 biji telur
        
Bahan untuk buat topping pula
           chocolate masak
           2 sudu butter
           2 susu pekat 

ok, lets start the show. first sekali masuk semua bahan buat cake satu persatu . tapi, mulakan dengan tepung la kan and bahan-bahan lain sambil kacau. pastikan kacau lawan arah jam. then, boleh la kukus selama 40 minit or sampai masak. Tapi jangan pula hangus. Hehe, senang kan?



bila cake dah siap, bolehlah buat topping. panaskan semua bahan topping sekaligus. bila chocolate tu dah cair, tuangkan ja kat atas cake tadi. lau nak lagi sedap, boleh tabur chocolate rice OR boleh buat cake dua layer macam kat gambar.

Kadang-kadang, bila buat cake memang nampak tak cantik tapi dijamin 99.99% sedap. Hehe InsyaALLAH. 

In Short, Dont judge Book by ItsCover. Biar tak cantik cake yang kita buat asal sedap untuk dimakan. tapi lau tak sedap juga, tak dapat la Bella nak tolong. Hehe 









12 comments:

CikAinaa said... Reply To This Comment

Amboiii. Jadi chef pulakkk dia. Pun bolehhh :P

CiK Bella said... Reply To This Comment

Hahaha! keja sambilan. hoho

syufaa said... Reply To This Comment

aduii, dah bunyik dah perut ni tgk kek!
yuuuummmyy!

CiK Bella said... Reply To This Comment

syufaa try la buat :D simple tu. xpayah oven-oven :)

Aku Penghibur said... Reply To This Comment

alamak air liur dah mengalir nie ..cm sedap jer

CiK Bella said... Reply To This Comment

amboi, cuba la buat. hehehe :)

Shida Radzuan said... Reply To This Comment

wahhh resepi ckae? ermm..kne blja la kat page cik bela cmni :)

CiK Bella said... Reply To This Comment

hehe, bella tau yang simple-simple je. x expert lagi >< hehe,

Seneorita Baharin said... Reply To This Comment

wahhhhhhhhhh sedapnya..balik keja stg nak try buat la.hee.. :D i love chocolates damn much! hee

CiK Bella said... Reply To This Comment

Bella xbrapa suka chocolate tapi lau moist cake ni bella pun suka sangat-2.
try-try! (:

FarhanahAdzlan said... Reply To This Comment

macam kek batik saya memang keras tapi boleh makan lagi tapi takdapatlahh den habiskan sebab keras sangat hahaha.nak kumpulkan kekuatan dulu baru nak buat resepi baru pulak hahaha

CiK Bella said... Reply To This Comment

nak try juga buat kek batik .
tapi bella pun tak reti. nta-2 lau bella buat tak boleh makan langsung ><