Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Salah Siapa Bila Anak Hilang ?


 
Assalammualaikum dan Good Morning. 

Semua orang mesti tau kan pasal anak yang telah meninggal baru-baru ni setelah hilang lebih kurang seminggu. Memang sedih bila anak yang hilang dicari-cari oleh si keluarga dan bila ditemui anaknya, sudah meninggal pula. Tapi, kita kena ingat. Ajal setiap manusia dah ditentukan oleh Tuhan.

"Mayat itu anak saya" -ibu bapa William Yau Zhen Zhong.
Kadang-kadang kita selalu salahkan orang luar bila anak yang hilang telah diculik. Tapi, cuba kita fikir balik. cuba tanya diri sendiri. "macam mana anak tu boleh diculik?" maybe, tu salah kita sendiri. kita yang tak jaga anak tu baik-baik. Bella belum jadi ibu lagi. Bella mungkin tak berapa tau. hehe

Selain itu, kita sebagai anak juga perlu dengar cakap parents. Kalau parents dah cakap tak boleh keluar, jangan keluar. kalau kita keluar juga, means kita keluar tanpa keredhaan parents. Macam mana kalau masa tu ada apa-apa benda yang tak baik berlaku? Sempat ka lagi kita nak mohon maaf dengan parents kita bila contohnya kita... apa-apa jer la . Gerun Bella kalau jadi apa-apa yang tak baik kat bella. Umi Bella cakap, lau parents tak redha bila anak dia keluar, selalunya akan berlaku benda buruk kat anak tu. tapi, benda buruk kat sini ada macam-macam. jangan fikir yang extreme ja.



 Tuk pendapat bella, orang yang nak lari dari rumah terutamanya remaja, fikir la dulu sebelum bertindak. cuba fikir perasaan parents kita. tak ada parents yang tak sayangkan anak mereka even kadang-kadang parents tak tunjukkan kasih sayang dia. percayalah, di sudut hati mereka ada perasaan sayang khas buat anak-anak mereka.

Tu ja tuk pagi ni. Bella nak cari makan dulu. lapar pula perut ni. kruk kruk. hehe



10 comments:

Aku Penghibur said... Reply To This Comment

entah kadang nak salahkan ibu bapa .. mereka dah cuba sebaiknya jaga kita.. apa pon mungkin itu takdir mereka... semoga Allah berikan kekuatan kepada mereka semua

CiK Bella said... Reply To This Comment

Xtau la salah sepa dlm kes-kes yg ada. Tapi, ni tuk iktibar kita spya lbh berhati-hati tak kira kita ni parents or anak.

Feezzy fz said... Reply To This Comment

nice blog.... dah follow cik bella...jgn lupe follow balik www.feezzyfz.my .... terima kasih

Mas Zull said... Reply To This Comment

assalamualaikum nabieliela...susah jugakan tapi eloklah berhati2 jgn terjadi mcm ni...:)

Seneorita Baharin said... Reply To This Comment

as salam dear..hmm besalaa budak2 zaman laa semua kuat memberontak kan..ikut sgt hati remaja tu..dunia2..
btw, follow u back dear..awk pnya blog pun chantek! i loikee.. :) keep blogging!

CiK Bella said... Reply To This Comment

@Feezzy fz : thanx . nnt bella follow ya (:

CiK Bella said... Reply To This Comment

waalaikumussalam,
kita mesti berjaga-jaga tapi lau dah nak berlaku sesuatu yang tak diingini, kena trima dgn hati yg lapang (:

CiK Bella said... Reply To This Comment

bella pun remaja juga. hehe, kdg-2 terlampau ikut hati sampai xmampu nak befikir. hehe
thanx senorita (:

~cintaBlog~ said... Reply To This Comment

ye la bella.. budak2 ni mmg tak bley terlepas pandang kejap pon.. kak nis sanggup berenti kerja semata2 jaga anak.. itupon takut jugak.. bende kalau nak jadi sekelip mata je.. minta2 selamat la

CiK Bella said... Reply To This Comment

insyaALLAH selamat. lau mia tau ni mesti terharu. bila dia dah besar