Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kalau Mengantuk ?


Sekarang ni dah jam 0033 . tiba-tiba rasa rajin nak menaip. HAHA. ni sebab tak dapat tidur lagi la ni . hurm, korang dah tidur ke ?

maklumlah bukan sedang study. kalau study, sekejap ja dah ngantuk. betul tak ?
ni nak share la tips-tips nak hilangkan mengantuk. check check it out ;D

     1. Of course la kena cukup tidur. tapi jangan pula terlebih tidur. seelok-eloknya, kita   kenalah tidur 5-6 jam sehari. lebih elok tidur awal, bangun awal daripada tidur lewat, bangun lewat even 6 jam . hehe. tapi, Cik Bella pun kekadang tidur tak tentu juga macam sekarang. hehe

     2. kalau ngantuk, paksaa mulut kita bercakap. maksudnya, carilah kawan-kawan untuk bersembang. tak akan tem-tem tengah bercakap kita boleh tertidur pula kan . carilah bahan cerita untuk bercakap tapi jangan pula mengumpat . hehe


     3. ada orang cakap, lau mengantuk cari batang penyapu. mesti tertanya-tanya kan nak buat apa dengan penyapu. mestilah menyapu. menyapu ni salah satu senaman. kerja lain juga boleh buat selain menyapu macam exercise.


     4. ni pula tips dari pengetua masa sekolah menengah dulu. pengetua pernah cakap kat perhimpunan. setiap malam sebelum tidur, amalkan minum susu. cuba try test. tengok apa kesannya. cik Bella pun tak pasti mujarab ke tak.


     5. yang ni student suka buat. beli nescaffe. masa musim exam kat sekolah dulu, koperasi dapat banyak untuk sebab student dok borong nescaffe la. macam-macam ada. cappuccino,mocca,latte and bla-bla. tapi jangan kerap minum. sebab nescaffe OR kopi mengandungi caffeine yang tinggi. nescaffe+caffein=nesCAFFEin


     6. ni bagus amalkan masa lecture kat kelas or kuliah. bagitau kawan awal-awal. kalau nampak ja kita mengantuk, suruh dia tampar ke, cubit ke.. or apa-apa yang patut. jangan pula masa mengantuk direct minta kawan tampar. tak ada effect la sebab kita dah tau dia nak tampar.

ni nak share lagi. roomate Cik Bella pernah cakap. kalau masa study kita tetibe je mengantuk, cuba ambil udara segar OR tahan untuk 10 minit. sebab sebenarnya, kita cuma mengantuk untuk 7 minit. tapi tak tahu la betul ke tak. cuba try tengok

kalau korang? cam mana korang nak hilangkan mengantuk ? 



28 comments:

WAHIDA ALIAS said... Reply To This Comment

nak berjaga malam ke nih.haha

CiK Bella said... Reply To This Comment

Pakai tips no3, tu yang xmengantuk lagi ni. Haha

Mardeeya said... Reply To This Comment

hee , yang suwuh kawan cubit mengejut tak pernahh buat lagi . biasanyaa bila dah ngantuk hulur tgn suruh dowg cubit . :D

CiK Bella said... Reply To This Comment

Lau mengejut konfem effectnya lama.
saya pun selalu minta dorang cubit jari bila mengantuk. Hehe

Nana Liena said... Reply To This Comment

ahaha.,biasa org kata minum nescafe tak mngantuk.. tapi me kalau minum brapa cawan pun ttp mengantuk..cafein tak masak dgn sistem body me kot..LOL.. ahah.. btw ada satu tips.. kalau menguap cuba sentuh lidah..msti lpas tu tak mnguap dah..

Azee Hana said... Reply To This Comment

kalau saya tido je lah..haha

CiK Bella said... Reply To This Comment

maybe body kuat kot. tahan caffeine.
betul ke ? haha, nanti nak try la . thanx sharing yer :)

CiK Bella said... Reply To This Comment

yang tu lagi effective. bangun nanti konfem x ngantuk dah. hehe

Mia Liana said... Reply To This Comment

kalau ngantuk sangat... tido ajelah... hehehe

CiK Bella said... Reply To This Comment

hahah, yea. baru nikmat kan ?
yg ni tuk kalau nak buat keje kononya. hehe

Puteri Afiqah said... Reply To This Comment

nice tips :)

CiK Bella said... Reply To This Comment

thanx putri (:

QasehnyaRania said... Reply To This Comment

salam kenal dik :D

lagi satu cuba try leatk air dalam besen.lpas tu letak kedua bealh kaki.sijuk kan.comfirm tak ngantk.
selamat mencuba :D

CiK Bella said... Reply To This Comment

salam kenal akak Qaseh (:
boleh try. tapi Bella suka sejuk. heheh
thanx share (:

Wirda Amir said... Reply To This Comment

salam bella...kata org gigit lidah bila menguap...hilang mengantuk..kadang2 ok juga petua ni tp kalau dh mengantuk sgt,petuanya tido la sekejap...hilang la mengantuk tu..hehehe

CiK Bella said... Reply To This Comment

Wassalam wirda, sebab lau gigit lidah mesti kita sakit.. Hehe tula mujarab. TApi jgn pula buat selalu. Takut bengkak pula (: hehee

Aku Penghibur said... Reply To This Comment

tip berguna ..best !!! tak mahu tido 1 hari

CiK Bella said... Reply To This Comment

ok! hari ni tak boleh tidur (:

c!kon!ech!c said... Reply To This Comment

nescafe mmg majority student akan amik especially time exam la p for me its not good.....! harm our brain...

CiK Bella said... Reply To This Comment

Yup! Agree. Bella pun tak minat nak minum but majority of student suka minum kalau nak stay up

mira_nas said... Reply To This Comment

q.. tapi bab cukup tidur susah le sikit.. huhu

CiK Bella said... Reply To This Comment

mira ni mesti suka stay up kan (;

mira_nas said... Reply To This Comment

terpaksa la,, sebab study

CikAinaa said... Reply To This Comment

pehhh. blog dia dah tantekk lahhh :)

CiK Bella said... Reply To This Comment

lau cam tu terpaksa la :B HEHE

CiK Bella said... Reply To This Comment

haha, teda keja nak dibuat kan #$%^!

RadhiahIlyas ッ said... Reply To This Comment

saya sokong no2 , hehehhhheheh time ckgu tgah ngajar pun sya buat , kui3 trok btol nk wt cmne tu stu2nye cara pling bkesan utk saya :)

CiK Bella said... Reply To This Comment

Haha! benda tu mmg ppuan suke buat x) hehe, lau lelaki pula suka kacau orang.