Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Maulidur RAsul HARAM ?


Assalammualaikum warahmatullahi wabarakatuh ..
Haaaa! Jawab, jangan tak jawab. Tak jawab berdosa tau :)

selamat malam dan Selamat pagi sebab sekarang dah 01.46a.m


First sekali nak ucap selamat menyambut maulidur rasul bagi saudara seISLAM .



اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِ مُحَمَّدٍ
semua dah bertakbir semalam ? 
mari la kita bertakbir even sedikit :)


nak buat intro sedikit . APA TU MAULIDUR RASUL ? tau tak ?
Maulidur Rasul jatuh pada setiap 12 bulan Rabiul Awal ikut kalendar Islam. ini bersempena kelahiran Nabi Muhammad SAW. 


Sempena maulidur RAsul ni, bukanlah hanya sekadar berarak sehingga 1,2,3,4 kilometer.. Bukan juga untuk bekejar-kejar ke masjid or surau untuk mendapat makanan free. Dan bukan juga untuk berlawan suara siapa yang lagi kuat ketika berarak. Tapi untuk mengingati Nabi Muhammad SAW :)

Boleh tak sambut Maulidur Rasul ?

Ada sebahagian ulama berpendapat bahawa menyambut Maulidur Rasul adalah HARAM . So ? macam mana ? Tak ada nas yang mengatakan Rasulullah menyambut hari lahirnya. tak ada juga nas mengatakan Rasulullah memerintah umatnya untuk menyambut hari kelahiran baginda. ini menunjukkan sambutan hari tersebut tidak pernah dikenal pada awal Islam.

Kesimpulannya,, 

"Harus buat sambutan seperti ini dengan syarat bukan 

suka2 tetapi memang kerana kasih kepada Rasulullah saw 

dan hendaklah mematuhi hukum syarat seperti menutup 

aurat dan tidak berlaku mukholatah antara lelaki dan

wanita"  -Ustaz Azhar Idrus



"Tak bererti cinta Nabi dengan perbuatan atau lafaz 

saja.cuma yang kita dapat ialah pahala selawat,dengar

 ceramah saja. tapi, selagi hati itu tidak sekuat rindu 

sebenarnya, maka itu tidak melambangkan cinta Rasul & 

ALLAH" - Ustaz Nor Amin

Kita boleh still sambut Maulidur Rasul. tapi, janganlah pada hari itu saja nak berselawat ke atas Nabi Muhammad SAW. Sepatutnya, kita perlulah mengamalkan selawat pada setiap hari. itulah bukti kita ingat pada baginda. Renung-renungkan dan selamat beramal :)

Sabda Rasulullah SAW.


"Orang yang lebih berhak mendapat syafaatku pada hari kiamat ialah orang yang lebih banyak selawatnya kepadaku."


Adakah kita layak menerima syafaat dari baginda ?



tengok video ni dan hayati :')
Tengok Video kat SINI






24 comments:

Sinal Abidin said... Reply To This Comment

Maulid nabi adalah kelahiran rosul kita yaitu nabi muhammad saw oleh karena itu kita sebagai umatnya harusmeneladani sikap rosul"
Bkan bgitu kawan!

CiK Bella said... Reply To This Comment

Thanx comment :) btw, tu ada sebahagian ulama yang cakap haram. Sebenarnya tak haram bila saya cari kat sumber2 tertentu. lagipun tu salah satu cara kita ingat dengan Rasulullah :)

Aku Penghibur said... Reply To This Comment

mmalidul rasul adalah tanda sayang kita pada Rasullulah ..supaya apa yang kita lakukan itu di redhai ALLAH

CiK Bella said... Reply To This Comment

Betul tu :) kita perlu ingat macam mana Rasulullah menaikkan islam pada zaman dahulu :)

NAL said... Reply To This Comment

Salam Maulidur Rasul..
baginda adalah contoh ikutan terbaik !

CiK Bella said... Reply To This Comment

insyaALLAH boleh menjadi ikutan :)

Ain Al-Khawlani said... Reply To This Comment

Salam Maulidur Rasul , nice entry ;)

CiK Bella said... Reply To This Comment

ain, Salam Maulidur Rasul juga ya. Thanx! :)

faie mohamad said... Reply To This Comment

suke entri ni.. apepun yg kita buat, niatkan kerana Allah.. kalau rasa smbutan maulidur rasul tu utk meraikan kekasih Allah, dibolehkan tp jika hanya sbg adat, tu yg hukumnya jadi lain tuu :D

Sally Yatiey said... Reply To This Comment

Nice sharing :)

CiK Bella said... Reply To This Comment

betul, jangan terpesong niat tu. atau jangan pula xtau kenapa kita sambut maulidur Rasul :)

CiK Bella said... Reply To This Comment

Thanx ! :)

Mardeeya said... Reply To This Comment

sebenarnyaa sambutan ni start sejak zaman tabiin . hee . btw , love ur sharingg :D

CiK Bella said... Reply To This Comment

Thanx Sharing :) btw, thanx sebab suka ^^

Kuazue Mohd said... Reply To This Comment

as salam... cik azue datang vertandang...menjemput tuan umah join my GA..meh la..semoga ukhwah berpanjangan..
http://kuazue.blogspot.com/2013/01/kome-nak-tak-my-2013-1-give-away.html?m=1

Mardeeya said... Reply To This Comment

hee , most wc cik blogger cantik :D

CiK Bella said... Reply To This Comment

haha, xda la. ;)

CiK Bella said... Reply To This Comment

insyaALLAH akan join :) thanx share

WAHIDA ALIAS said... Reply To This Comment

nice info dear.thnk you for sharing this

CiK Bella said... Reply To This Comment

thanx for the comment ya ^^

QasehnyaRania said... Reply To This Comment

salam maulidul rasul ;D
follower baru ke 64 :D

CiK Bella said... Reply To This Comment

Salam maulidur Rasul juga
keep in touch yer (:

Etuza Ezawarna said... Reply To This Comment

dah selesai follow..http://ezawarna-warnakehidupan-etuza.blogspot.com/ tinggalkan jejak

CiK Bella said... Reply To This Comment

thanx etuza. bella will follow (: