Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

10 Ekor Gajah Mati



Assalammualaikum dan selamat malam semua..


Ni lagi berita yang menyedihkan berlaku hari ni di Tawau. 10 ekor gajah mati kerana racun tikus. Nama species gajah ni ialah gajah pigmy atau gajah kerdil borneo. Memang gajah jenis ni dah nak pupus. Kesemua gajah tu dipercayai satu family. ada 7 ekor betina dan 3 ekor jantan. Dianggarkan 4-20 tahun. Gajah-gajah ni disahkan mati akibat termakan racun tikus. 

Ada kemungkinan juga bahawa gajah-gajah ini sengaja diracunkan oleh manusia yang tidak berhati perut. Semuanya masih disiasat. 

"Ia tidak boleh diterima. Saya mahu siasatan menyeluruh tentang perkara 
Pihak terbabit perlu dibawa ke muka pengadilan" 

                                                                     -Ketua Menteri Datuk Seri Musa Aman


Sini ada gambar-gambar gajah-gajah tu. Memang mengayat naluri kita .


Anak gajah ni mesti tau yang ni family dia. mesti dia pun sedih.
Haiwan pun ada perasaan macam kita


Ada satu kisah bahawa seorang pelacur masuk syurga kerana memberi anjing yang kehausan minum. So, penting untuk kita tidak menganiaya binatang. binatang itu juga adalah makhluk Tuhan. Ingat! setiap tindakan kita akan dibalas tak kira baik atau buruk.











8 comments:

~cintaBlog~ said... Reply To This Comment

sedihnyer tgk anak gajah ni.. kesian tul..

nabila biela said... Reply To This Comment

kesian gajah ni...ishhh xbhati perutlah mnusia tuh kan..huhu

CiK Bella said... Reply To This Comment

Ni masih dlm siasatan. Tak tau lg tapi ada kmungkinan diracun. Lau btul, mmg truk manusia tu

CiK Bella said... Reply To This Comment

Tula, tinggal anak gajah lg. semua yg besar dah mati :(

PeRdU cINta said... Reply To This Comment

Assalammualaikum adik..ibu buang bayi,,ini pula gajah mati..subhanallah..andai ini berlaku dengan tidak sengaja..masih lagi boleh dimaafkan..dan sekiranya perbuatan yang dirancang..moga pihak tertentu sedar dan insaf..setiap nyawa akan disoal di akhirat kelak.. :(

CiK Bella said... Reply To This Comment

waalaikumussalam kak, harap-harap ni berlaku dengan tak sengaja. lau disengajakan, memang bella tak sangka ada juga org sanggup buat macam ni .

Shaza Amani Hidayah said... Reply To This Comment

As salam
Kasihan dengan gajah-gajah yang tidak berdosa ini..Apalah nasib baby elephant tanpa ibu & ayahnya....:(

CiK Bella said... Reply To This Comment

kecian tengok gajah tu. baby gajah tu asyik dok jilat family dia yg dah mati kat gambar yang len. mg kecian :(