Assalammualaikum dan Salam 1 Malaysia Readers ! ^^
Lama dah tak sebut Teehee! hehe. Bella ambil masa sedikit untuk update entry ni. Bella rasa tips ni amat berguna untuk para Readers. Selalu je kan kita dok makan kat luar tu. Kan ? Tambah-tambah lagi kalau student, memang makan kat luar la hari-hari. Dah haram tuk bawa periuk nasi. Bila dah makan kat luar, tak sah pula kalau tak order minuman kan. hehe.
Sedap jer kan kita minum Air Bandung kaw-kaw tu. Tapi, pernah tak kita fikir, Eh, Ais ni dorang guna air apa ek ? Air masak ke ? Entah-entah dorang ambil fresh-fresh dari paip. Ha! Cam mana tu ? Tak elok tau minum air mentah ni. Kecuali kalau dah darurat tu, redah jer la kan.
Ais Putih dari Air Mentah
Before kita nak minum, kita selidik dulu ais dalam minuman tu. Caranya ? Senang jer. Tak sampai seminit. Cam mana ? Kalau korang nak tau, ais dari air mentah ni colour dia putih. Selalunya, ais yang besar-besar tu. Sebabnya, banyak lagi gas yang terperangkap dalam Ais tu. Kalau orang yang belajar Chemistry ni, mesti tau. Teehee!
Kalau air masak pula, colour dia jernih transparent gitu. Berkilat macam kristal. Selalunya, ais yang cube tu la. Kecil-kecil. Sebabnya, gas sudah dilepaskan ketika kita masak air tu.
Ais Kristal yang transparent dari Air Masak
Senang kan nak detect ? Lepas ni, korang alert ya. Ke ada yang buat ais cube kat rumah pakai air mentah ? hehe. :p Ingat! tak bagus tu dik. Akak Bella nasihat ni. Atau nak lagi selamat dan sihat ? Minum minuman suam. Teehee!
12 comments:
Ok...baru tahu, thanks sharing :)
good info :)
Orite, welcome ^^
sharing is caring
Thanx ^^
jalan2 tgk blog purple cute ini...
saye tag awk bella http://nazwww.blogspot.com/2013/06/1st-simple-giveaway-by-athirah.html
haha, takda la cute sgt.
Thanx dah tag ^^
Thankz sharing. . Info bermanfaat nie..
Sama-2 ^^
Thanks for sharing..selama ni tak perasan langsung
Sama-2 ^^
lepas ni dah boleh godek-2 ais tu dulu :)
owh..mcm tu..thank u..
yup!
sama-2 ^^
Post a Comment