Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Mari Belajar Sabah's Word & BAH!



Dulu bila study kat KML, penuh ngan sabahan n sarawakian. Sekarang dah pelbagai. Universal. Bukan setakat Malaysian, other country pun ada. Officialy, saya the only one from Sabah kat kelas. But, x kesah la dari mana pun. ANTI KENEGERIAN. Xtau la kenapa ada orang semangat Kenegerian sangat -______-'' Semenanjung and Borneo dua2 pun best. ada kelebihan and kekurangan sendiri. Macam orang juga =)  PEACE no War :D

Saya nak share cket la Sabahan word sebab slank negeri len x terer lagi. hehe.



aisbuk - peti sejuk
ampai,taru' - letak
ampai-ampai - pengsan
ampus - lelah, asma
antam - pukul
bangas - basi
bertagar - berkarat
bida, jelek - buruk
bilang - cakap
biut - senget
bubut - kejar
budu - bodoh
buyuk - tipu
cewek - awek, GF

cowok - lelaki, BF
cincai - Tidak teratur
diorang/dorang/durang - mereka
garit - calar
jera' - serik
kepayas - buah betik
karabau, krebau - kerbau
karan - elektrik - mati karan = blackout
kasi - beri
kasi tau - beritahu
kedapatan/ketahuan - diketahui orang or 'Busted'
kencang, panas - marah (bikin panas)
limpang - baring
limpas - lepas (masa), lalu, atau lintas (seberang), tumpang lalu
lugai-lugai - tak tentu arah
mengkali - barangkali
miring - senget

mulau-gila
endak/indak - tidak
ngam - sesuai , muat
ngam-ngam - cukup-cukup

ngodop-tidur
palui - bodoh
ping - minuman sejuk ditambah ais (milo ping)
sandi - teruk
sapi - lembu
sia - saya
sigup, rukuk - rokok
siring - tepi
siuk/siok - seronok
sungkai - buka puasa

tapuk-sembunyi
tinguk - lihat, tengok
uina - Digunakan apabila marah pada seseorang (Uina! jaga kau)


Sabahan ada perkataan special yang selalu disebut. Semua orang pun tau ni. ''BAH'' . tapi, ''BAH'' ni ada cara mo guna sebenarnya. Lau orang yang xtau, mesti letak ''BAH'' ni kat belakang tuk setiap ayat. NO NO NO. totaly wrong. 
Cara mo guna ada banyak.

1. Untuk menguatkan lagi Ekspresi --kiranya dia betul-betul maksudkan apa yang dia cakap

    cth : Ya BAH! (ya lah)

2. untuk mencantikkan ayat bila ingin memulakan ayat. Selalu letak kat depan ayat

    cth : BAH, kau makan la dulu

3. Sebagai tanda setuju atau sudah

    cth : A kata kat B "Kau makan la dulu" . B pun jawab "BAH". means B cakap baiklah.

4. Untuk menegur atau menyapa orang

    cth : Kau orang Sabah BAH kan ?


Tu ja kot. Haha, xtau nak xplain sebenarnya. hehe. susah. Sebab xda kepakaran jadi cikgu ni. ni pun Saja sharing-sharing ilmu Sabahan. btw, x lama lagi nak balik Sabah. dah lama x balik ni. Rindu mo minum YOYO kat CP. tapi yang paling penting rindu family ngan katil kat uma T_______________T Nasib dah beli tiket . =DDDDDD




4 comments:

♛cik Farahin♛ said... Reply To This Comment

nice entry seronok baca :D saya orang sabah happy baca entry anda :D

CiK Bella said... Reply To This Comment

thanx cik Farahin :D nnt singgah2 lagi :D

QasehnyaRania said... Reply To This Comment

tenq bella share something..
ada sepupu kawin org sabah.suka dengar dia cakap.lembut je :D

masa kt jb pon ada kwan dgn budak sabah.ain namanya.lembut je..
orang sabah ni lembut je tp tegas ;D

CiK Bella said... Reply To This Comment

Welcome. Saja ja ni mau share ilmu. Sebab kat kelas, ada yang minta ajar cakap sabahan.
Thanx akak sebab baca & bagi komen kat entry nih. InsyaAllah nanti nak letak korean pula la.. Hehe
Bella lembut ngan tegas ke ? Tanya diri sendiri. Haha